4-Jul-2017

written by:

Američki psihološki triler, 2010. Darren Aronofsky; 

Fantastično ostvarenje, pravo umetničko delo prepuno emocija, posvećenosti, surovosti, paranoje i straha od anonimnosti. Radnja je smeštena u svet njujorškog baleta, gde se svakodnevno vodi borba za ulogu i prestiž. Uloga Crnog labuda pomaže glavnoj akterki,

Nini, da otkrije svoju mračnu stranu i vodi je u potpuno ludilo. 

4-Jul-2017

written by:

Američki igrani film, 

2004. Paul Haggis;

Teško je pobrojati sve nagrade koje je osvojio, ali sigurno najvažnije jesu Oskar za najbolji scenario, najbolji film i najbolju montažu. Radi se o drami koja prati nekoliko ljudi iz Los Anđelesa čiji se životne priče prepliću kroz seriju incidenata. Rasna netrpeljivost na izgled politički korektnog savremenog melting pota je osnovni motiv filma, čiji naziv simboliše da se svi mi hteli ne hteli, na kraju sudarimo jedni sa drugima. 

4-Jul-2017

written by:

Američki kriminalistički film, 2006. Martin Scorsese; 

Holivudski blokbaster kao rimejk hongkoonškog trilera iz 2002. godine. Četiri Oskara (najbolji film, najbolja režija, najbolji adaptirani scenario, najbolja montaža) prirodan su ishod kada na jednom projektu sarađuju Martin Skorseze, DžekNikolson, Leonardo DiKaprio i Met Dejmon. Retko se dogodi da rimejk nadmaši original, ali kada Skorsese reši da se bavi gangsterima I njihovim uvrnutim međusobnim odnosima, ostalom svetu ostaje da se nakloni maestru.

4-Jul-2017

written by:

Triler/

drama, 2003. Chan-wook Park; 

Svaki filmofil zna kakvi se biseri mogu naći u korejskoj kinematografiji, a ovo ostvarenje je pravi unikati klasik. Zasnovan na istoimenoj japanskoj mangi, film se bavi pričom o petnaestogodišnjem zatočeništvu glavnog protagoniste u hotelskoj sobi. Žanrovi se prepliću, preovladava neo-noar atmosfera, tu su misterija, osveta, ali i romansa.  Dobitnik Gran prija na festivalu u Kanu 2004. godine.

4-Jul-2017

written by:

Američki akcioni film, 2010.  Christopher Nolan; 

Još jedno Nolanovo remek delo kojim je pomerio kako svoje granice, tako i naučne fantastike kao žanra. Pljačkaš Dom Kob (Leonardo DiKaprio) provaljuje u snove drugih ljudi, a Nolan maestralnom režijom demonstrira zapanjujuću veštinu manipulacije vremenom, prostorom I percepcijom gledalaca. Film koji je osvojio četiri Oskara i koji se gleda minimum dva puta.

4-Jul-2017

written by:

Triler, 

2000. Christopher Nolan; 

Verovatno najpoznatiji primer nelinerne pripovedačke strukture. Naslov kojim je Kristofer Nolan ušao u rediteljsku elitu. Neo-noar psihološki triler u kome glavni lik Leonard (Gaj Pirs) pati od amnezije I pokušava da posloži I poveže fragmente sećanja koji mu se nasumično javljaju. Premijeru je imao na Venecijanskom festival I važi za jedan od najznačajnijih filmova dve hiljaditih godina.

4-Jul-2017

written by:

Američki film, 1944. Frank Capra; 

Nezaobilazan naslov kada se govori o holivudskoj komediji

iz ’40. Nakon što je snimljen, film je na premijeru čekao čak tri godine, jer se predstava na kojoj je zasnovan I dalje prikazivala na Brodveju. Radnja prati njujorškog dramskog kritičara koji zbog skore ženidbe dolazi u posetu članovima svoje ekscentrične porodice I ubrzo upada u komplikacije koje nastanu kada otkrije da su neki od njih upetljani u seriju bizarnih ubistava. Inače, Radiotelevizija Beograd je 1967.  Po originalnom komadu Džozefa Keselringa producirala svoju TV dramu “Arsenik i stare čipke” u kojoj glavnu ulogu tumači Bora Todorović.

4-Jul-2017

written by:

Američki crno-beli klasik, 1936. Frank Capra;  

Komedija u kojoj Gari Kuper tumači Gospodina Didsa, prostodušnog pesnika koji dolazi u Njujork kako bi preuzeo ogromno nasledstvo. Ostvarenje koje je legendarnom Frenku Kapri donelo drugog Oskara za najbolju režiju. Zbog motiva I tema koje preovlađuju u njegovom radu, kritika ga je smatrala otelotvorenjem “američkog sna”, a on je o svojim filmovima rekao:

“Moji  filmovi moraju da uvere svakog čoveka, ženu i dete da ih Bog voli, da ih ja volim, i da su mir i spasenje mogući samo ako svi nauče da vole jedni druge.”

4-Jul-2017

written by:

Engleski krimi-triler, 

2007. Ethan Coen, Joel Coen;  

Sada već kultni film iosvajač Oskara za najbolji  film, najbolju režiju, najbolju sporednu ulogu I najbolji adaptirani  scenario. Inspirisani istoimenim romanom Kormaka Makartija, braća Koen su u mračni imorbidni ambijent ruralnog Teksasa smestili plejadu misterioznih likova koji zbog novca započinju lanac sumanutog nasilja.

Please reload

Kategorije
Please reload

Poslednje objave
Please reload

Arhiva
Please reload