NATAŠA PANTIĆ, montažer

18-Aug-2016

Written by:

Dobra montaža treba da isprati vizije svih prethodnih učesnika u procesu stvaranja priče, pre svih scenariste i reditelja. Treba da izvuče ono najbolje iz materjala, i kad je u pitanju fotografija i kad je u pitanju glumačka izvedba. Treba da uspostavi dobar ritam, na zadovoljstvo gledalaca.

Montažer treba da vlada tehničkim resursima koje koristi. Mora imati osećaj za priču i ritam. Mora biti strpljiv, uporan i ubedljiv. Da bi to bio sa autoritetom, mora biti široko obrazovan, ne samo u oblasti filma, već i u oblasti istorije umetnosti, ali i u drugim oblastima. Dakle, mora biti obrazovan u najširem smislu te reči.

,,Montiraj”, zavisi od forme koja se montira. Kada je u pitanju film, to znači ispričaj priču na najbolji mogući način. Ako je u pitanju muzički ili reklamni spot, to znači odaberi najbolje faze snimljenih kadrova i spoji ih tako da se postigne dobar ritam. U principu, to znači istraj do kraja, dok film ne profunkcioniše. Kada je u pitanju život, to znači potrudi se da ti nikada ne bude dosadno :)

Polaznicima FRKE i možda budućim kolegama - gledajte filmove svaki dan. Gledajte ih po više puta. Montirajte nešto svaki dan. I nikada ne odustajte.

Postoji, naravno, čitav niz filmova i serija, ali evo izdvojiću nekoliko koji mi padaju napamet bez nekog reda:

 


film: 
- Bladerunner (Ridley Scott)
- 21 gram, Amores Perros (Alejandro González Iñárritu)
- Crash (Paul Haggis)
- Tri boje: Plavo, Belo, Crveno (Krzysztof Kieślowski)

serije:
- Breaking Bad
- Newsroom
- Mad Men

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square