NATAŠA PANTIĆ, montažer

Dobra montaža treba da isprati vizije svih prethodnih učesnika u procesu stvaranja priče, pre svih scenariste i reditelja. Treba da izvuče ono najbolje iz materjala, i kad je u pitanju fotografija i kad je u pitanju glumačka izvedba. Treba da uspostavi dobar ritam, na zadovoljstvo gledalaca.

Montažer treba da vlada tehničkim resursima koje koristi. Mora imati osećaj za priču i ritam. Mora biti strpljiv, uporan i ubedljiv. Da bi to bio sa autoritetom, mora biti široko obrazovan, ne samo u oblasti filma, već i u oblasti istorije umetnosti, ali i u drugim oblastima. Dakle, mora biti obrazovan u najširem smislu te reči.

,,Montiraj”, zavisi od forme koja se montira. Kada je u pitanju film, to znači ispričaj priču na najbolji mogući način. Ako je u pitanju muzički ili reklamni spot, to znači odaberi najbolje faze snimljenih kadrova i spoji ih tako da se postigne dobar ritam. U principu, to znači istraj do kraja, dok film ne profunkcioniše. Kada je u pitanju život, to znači potrudi se da ti nikada ne bude dosadno :)

Polaznicima FRKE i možda budućim kolegama - gledajte filmove svaki dan. Gledajte ih po više puta. Montirajte nešto svaki dan. I nikada ne odustajte.

Postoji, naravno, čitav niz filmova i serija, ali evo izdvojiću nekoliko koji mi padaju napamet bez nekog reda:

film: - Bladerunner (Ridley Scott) - 21 gram, Amores Perros (Alejandro González Iñárritu) - Crash (Paul Haggis) - Tri boje: Plavo, Belo, Crveno (Krzysztof Kieślowski)

serije: - Breaking Bad - Newsroom - Mad Me


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square