MARKO MATOVIĆ, kompozitor

19-Aug-2016

Written by:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzika na filmu prevashodno jeste element obogaćivanja estetsko - umetničkog doživljaja filma. Ona deluje na svest i osećanja publike, može da spaja i razdvaja celine, da ubrza ili uspori tok radnje, da akcentuje. Dramskim situacijama filma muzika dodeljuje tragično, komično ili bilo kakvo drugo usmerenje. Ona može da ilustruje i pojača energetski tok filma ili da stvori doživljaj stanja koje filmu daje određenu autentičnost.

 Najbitnija vrlina filmskog kompozitora jeste snalaženje u različitim žanrovima i stilovima. On mora biti prevshodno dobar zanatlija koji kvalitetom odgovara na sve zadatke. Englezi to zovu „versatility“ (sposobnost snalaženja u različitim uslovima za rad.; adaptibilnost ; fleksibilnost.)

Muzika je za mene način da se izrazim, da razgovaram sa nevidljivim prijateljem, da dovodim sebe u katarzična i egzaltirana stanja. Muzika za mene jeste entitet koji postoji mimo nas. Mislim da je mi nismo izmislili, već da smo je otkrili.

Polaznicima FRKE i možda budućim kolegama poručujem :,,Verujte u to što volite, budite strpljivi, budite vredni “ .

Kada je u pitanju jedan pravi orkestarski Hybrid Score, ne treba bežati od blokbastera. Nolanova „Batman trilogija“ sadrži jedan zaista raznovrstan i maštovit pristup komponovanju filmske muzike kroz pero Hansa Cimera. Bogatstvo i kombinacija različitih postupaka u spajanju elektronske i orkestarske komponente ovde dostižu svoj vrhunac.

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square